Wadden
Het Waddenonderzoek van Natuurlijk veilig is nu afgerond. Dit richtte zich op de vraag welke eigenschappen van de wadplaten belangrijk zijn voor de instandhouding van de natuurwaarden in de Waddenzee? Uit een statistische analyse van SIBESdata blijkt dat de meeste bodemdieren goed kunnen functioneren onder verschillende omstandigheden, maar tegelijkertijd vaak een voorkeur hebben. In het onderzoek is ook gekeken naar het effect op wadvogels. Daaruit blijkt dat soorten met een specifiek dieet gevoeliger zijn voor verandering. Door deze onderzoeksresultaten te combineren met die van Kustgenese 2.0, kunnen we in de toekomst de vertaalslag maken naar ecologische effecten. Lees meer over het Waddenonderzoek van Natuurlijk Veilig hier.
Welke eigenschappen van de wadplaten zijn belangrijk voor de instandhouding van de natuurwaarden in de Waddenzee?
Omdat het waddengebied continu verandert, is het nu moeilijk te bepalen of er veranderingen zijn, die het gevolg zijn van zandsuppleties. In de toekomst moeten we een afweging maken over hoe we omgaan met de ontwikkelingen in en rond de waddenzee. En ook wat die ontwikkelingen, én onze reactie erop, betekenen voor de natuur. Bijvoorbeeld: door zeespiegelstijging verandert de Waddenzee, én eroderen de eilandkusten harder. Als we meer suppleren, heeft dat mogelijk effect op de sedimentsamenstelling van de Waddenzee, maar het beïnvloedt ook het al dan niet ‘verdrinken’ van de wadplaten. Het zijn ingewikkelde besluiten, waarbij het helpt als we begrijpen hoe het systeem werkt. Die opdracht is te groot voor Natuurlijk Veilig alleen. Daarom moeten we aansluiten bij andere lopende programma’s, en deze voeden met de dingen die wij weten.
In de Waddenzee suppleren we zelf geen zand. Maar op de stranden en vooroevers van Texel en Ameland voegden we al veel zand toe. Ook bij Vlieland suppleren we regelmatig. Bij Terschelling en Schiermonnikoog is het nog niet nodig geweest. Via de zeegaten zouden die suppleties de Waddenzee kunnen beinvloeden. Er zijn veel onderzoekers actief in het waddengebied en het onderzoek naar de werking van zeegaten vindt bijvoorbeeld plaats in Kustgenese 2.
We hebben eerst goed nagedacht wat de effecten van zandsuppleties kunnen zijn, en hebben met beschikbare data alvast gekeken of we dat soort veranderingen zien en wat het effect is. Zo kunnen we snel een vertaling maken van de uitkomsten van ander onderzoek naar ecologie.
Fotografie door Kees van de Veen i.o.v. NIOZ.







